Ako rozoznať kvalitný olivový olej od "šmejdu"
Ak ste už vo vašej kuchyni prešli na zdravšiu alternatívu a nahradili ste používanie slnečnicového oleja prírodným olivovým olejom, zbystrite pozornosť. Nie každý olivový olej, ktorý nájdete v obchodných reťazcoch, oplýva prvotriednymi vlastnosťami. Čítajte ďalej a zistite, ako rozoznať kvalitný olivový olej.
Extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový olej ako liek
Olivový olej, často nazývaný aj ako „tekutý zázrak” je extrahovaný z olív a pomáha pri udržaní krásnej a zdravej pleti, zdravého srdca, nervovej sústavy, štíhlej postavy či ako prevencia pred vznikom rakoviny.
Ako sa získava najlepší olivový olej
Acidita extra panenského olivového oleja nepresahuje 0,8 %. Jedlu dodáva výraznú chuť a má zlatožltú až zlatozelenú farbu.
Vyrába sa mechanickým spracovaním za studena zo 100 % lisovaných olív bez kôstok, patogénov a nečistôt.
Ako rozoznať kvalitný olivový olej
Olivový olej vie byť zázračným elixírom len v prípade, ak spĺňa množstvo kritérií, ktoré odrážajú jeho kvalitu.
Odporúčame, aby ste si nastavili štandardy, na ktoré budete pri výbere extra panenského olivového oleja prihliadať. Investujte do kvality a poďakuje sa vám nielen výrazne lepšia chuť pokrmov, ale aj váš zdravotný stav.
Ak neviete, čím je olivový olej tak zvláštny a cenný, tak vedzte, že jeho hlavnou prednosťou je skutočnosť, že sa začína prepaľovať až pri veľmi vysokých teplotách – okolo 210°C (vyššia teplota než u iných tukov), a je tak zdravší v kuchyni.
Acidita olivového oleja
Pri kúpe si zásadne ako prvé všímajte uvedenú aciditu oleja.
Mnoho výrobcov olivových olejov neinformuje o ich kyslosti. Pokiaľ sa táto informácia na fľaši nenachádza a olej je označený ako extra panenský olivový olej, svoju kúpu dôkladne zvážte.
Výrobca najlepšie vie, prečo túto informáciu neuviedol. Ak by bol olej kyslejší ako 0,8 %, jeho cena by výrazne klesla a zároveň by olej nezodpovedal svojej extra panenskej kvalite.
Zameriavajte sa na extra panenský olivový olej
Olej z olivových výliskov, rafinovaný olivový olej či mix olejov - ani jeden z nich nespĺňa kvality, ktoré by mal kvalitný extra panenský olej obsahovať.
Pamätajte, pri kúpe oleja hľadajte nápis „extra panenský”. Až potom sa zamerajte na to, čo obsahuje olivový olej.
TIP: Na olivovom oleji si všímajte označenie EPOO - extra panenský olivový olej (v niektorých prípadoch môže ísť o označenie EVOO - extra virgin olive oil).
Ako rozoznať kvalitný olivový olej, extra panenský olivový olej
Hľadajte certifikáciu oleja
Olivový olej bude vhodný ako liek len v prípade, že na jeho obale nájdete certifikát, ktorý podčiarkuje jeho pravosť a kvalitné spracovanie.
Pokiaľ budete chcieť vedieť o certifikácii viac, jednoducho si ju vyhľadajte na internete.
TIP: Všetky naše extra panenské olivové oleje disponujú certifikáciou ekologických výrobkov od Európskej certifikačnej agentúry A-Cert.
Certifikácia a-cert, ako rozoznať kvalitný olivový olej
Dôležitý je pôvod olivového oleja
Často sa stretnete s tým, že dostupné olivové oleje v supermarketoch nedisponujú označením krajiny pôvodu. Na štítkoch býva nejasný popis „Vyrobené v EÚ/ mimo EÚ”.
Vždy si dajte záležať na tom, aby fľaša oleja, ktorú kupujete, disponovala informáciou o konkrétnej krajine, z ktorej olivový olej pochádza.
Pôvod olivového oleja, olivový olej test kvality
Chuť napovedá, čo obsahuje olivový olej
Ak máte možnosť olivový olej pred kúpou vyskúšať, určite tak urobte. Chuť vám veľa napovie.
Zdravý, prírodný a pravý extra panenský olivový olej by mal voňať a chutiť ako čerstvé olivy. Niektoré odrody dokonca môžu mať ovocnejšiu príchuť.
Ak je olej zatuchnutý (často sa dá porovnať ku zatuchnutým vlašským orechom), je veľmi veľká pravdepodobnosť, že:
- olivový olej bol vyrábaný pod vysokou teplotou,
- bol dlhšie obdobie vystavený priamemu svetlu,
- výroba oleja nezahŕňa len mechanické spracovania 100 % lisovaných olív.
TIP: Keď ste na dovolenke v teplej krajine a premýšľate nad kúpou extra panenského olivového oleja z miestnych stánkov, kde je olivový olej celý deň vystavený na priamom slnku, berte do úvahy možné znehodnotenie jeho prirodzených vlastností.
Horkosť a štipľavosť ako dobré znamenia
Ak po ochutnaní oleja zistíte, že na jazyku pociťujete horkú, prípadne štipľavú chuť, ide o jeden z pozitívnych indikátorov.
Takýto olivový olej je bohatý na polyfenoly a podčiarkuje jeho ekologickejší pôvod.
Olivový olej - test kvality
Ak olivovému oleju ani po kúpe úplne nedôverujete, vyskúšajte jednoduchý test, ktorým preveríte kvalitu a vlastnosti oleja.
Mrazničkový test
Skúste vložiť extra panenský olivový olej do chladničky. Ak tekutý zázrak po určitej dobe stuhne, ste na správnej ceste. Olej obsahuje množstvo mononasýtených mastných kyselín.
V opačnom prípade, ak olej zostane riedky, máte problém. S najvyššou pravdepodobnosťou obsahuje zložky z rafinácie z iných olejov.
Zamrznutý olivový olej, olivový olej test kvality
Ohňový test
Vedeli ste, že olivový olej môže slúžiť aj ako náhrada za petrolej? Vyskúšajte ho naliať do pohára a vložte k nemu knôt. Ak olej aspoň na chvíľu po zapálení nevzbĺkne, aj v tomto prípade ide o nekvalitný extra panenský olej.
V LuxOlive vieme, čo obsahuje olivový olej
Najlepší olivový olej pochádza z olív z horských oblastí pestovaných bez použitia hnojív. U nás nájdete extra panenské olivové oleje z gréckeho ostrova Thassos, kde sa nenachádzajú žiadne nebezpečné fabriky. Stavte na kvalitu.