Aké výhody má náš prírodný klenot - oslie mlieko v kozmetike?
Určite ste sa už v literatúre a vo filme stretli s množstvom smiešnych obrazov, v ktorých sa mihol práve oslík. Naopak, oblasť zdravej výživy, kozmetiky a liečiteľstva je mu vďačná najmä za produkciu veľmi výživného mlieka. Takú vysokú nutričnú hodnotu vraj nedosahuje ani kravské mlieko, mlieko z tiav či z oviec. Z viacerých kritérií mu tak právom prináleží prívlastok klenotu.
Čo podnietilo zvýšený záujem o oslie mlieko?
V zahraničí tomuto trendu podľahli natoľko, že sa v krajinách ako Grécko a Cyprus rozrástli chovné oslie farmy. Nešpecializujú sa len na získavanie oslieho mlieka, ale aj na rozbor nutričných zložiek a ich široké uplatnenie.
Hypotézu o lepšej užitočnosti oslieho mlieka sčasti potvrdzuje prítomnosť viac ako 300 aktívnych zložiek pre efektívne metabolické a tráviace procesy. Základ tvoria bielkoviny, fosfolipidy, vápnik a ceramidy ako aj u iných mliek. Výhody oslieho mlieka spočívajú v zastúpení polynenasýtených mastných kyselín omega 3, omega 6 a lipolytických enzýmov pre efektívnejší rozklad tukových zásob. Stáva sa tak prínosom pri redukčných diétach a aj pre dlhodobejšie nasýtenie. To platí, aj keď použijete oslie mlieko rovnakým množstvom kalórií ako u kravského.
Sú benefity oslieho mlieko absolútnou novinkou?
Čo vieme o používaní oslieho mlieka v minulosti? Tento produkt sa údajne dostával na zoznam liekov v starovekom Ríme. Jeho kvality uznával už aj otec medicíny, Hippokrates. Mlieko aplikovali pri dýchacích a závažnejších pľúcnych ochoreniach, pre vysoké antibakteriálne účinky bolo cenné v kúpeľnej kozmetike a na základnú hygienu.
Od novorodencov až k dospelým?
Na základe pH a nutričnej hodnoty má tento produkt najbližšie k materskému mlieku - aj preto je cena oslieho mlieka vyššia v porovnaní s inými. Navyše, jeho produkcia nie je až taká vysoká - približne päť oslíc je potrebných na produkciu 1,5 až 2 l mlieka.
Na príklade jeho proteínového profilu s tromi hlavnými srvátkovými proteínmi (α-laktalbumín, β-laktoglobulín a lyzozým) sa ukázalo, že α-laktalbumín v tomto zastúpení vykazuje vyššie antivírusové, protinádorové a antistresové účinky.
V spolupôsobení s kyselinou olejovou sa tieto účinky zvyšujú. Ako náhrada materského mlieka zaznamenalo oslie veľký boom približne na začiatku 20. storočia - vo francúzskych fabrikách sa stretávame s prvými umelými (suchými) zmesami na báze oslieho mlieka. Veľký význam pre novorodencov prináša proteín lyzozým v mlieku pre zdravé imunitné a rastové procesy.
Náš tip
Trápia vás prvé príznaky alergie na kravské mlieko? Paradoxom je, že aj keď má oslie zvýšený obsah laktózy, v kombinácii s jogurtovými baktériami je odporúčanou náhradou pri neznášanlivosti laktózy.
Význam oslieho mlieka v kozmetike
Oslie mlieko v alternatívnej medicíne sa využíva pri liečení takmer celého ľudského tela. Inak tomu nie je ani v kozmetike - telovej, pleťovej, vlasovej a v dekoratívnej sú oslie produkty významné pre ľahko vstrebateľný mliečny tuk a hydratačné účinky proteínov.
Obsahuje tzv. vitamíny krásy - skupiny A a B, antioxidanty vitamín C a E. Pri starostlivosti o telo a skrášľovaní prinášajú nezastupiteľné účinky AHA kyseliny a kyselina listová. Ich pôsobením sa pokožka stáva odolnejšou, vláčnejšou a s antibakteriálnou ochranou.
Osliu kozmetiku preto nachádzame medzi sortimentom k lepšiemu odlupovaniu odumretých zhlukov buniek, najmä pri lupienke, psoriáze a iných ekzémoch. Zmierňuje prejavy akné, rozjasňuje a dodáva pleti prirodzený tonus.
Stabilizuje pH pokožky - nie je príliš vysušená, ani so sklonom k mastnote. Dokáže korigovať rôzne defekty kože - pri popáleninách, namáhanej a popraskanej pokožke vplyvom zmien teplôt.
Princíp hydratácie a revitalizačných účinkov sa využíva v zložení anti-age prípravkov - preto tak nesmrteľne krásna Kleopatra? Tá si v ňom dopriala kúpeľ a nanášala na celé telo. Aj jeho účinkom vďačila za jemnejšiu a pružnú pokožku bez výraznejších vrások a pigmentových škvŕn. Čo tak oživiť históriu pre vlastnú starostlivosť o telo?