Aké účinky má olivový olej?
Alt: Olivový olej v sklenených fľašiach s čerstvými zelenými a čiernymi olivami
Existuje len pár produktov, ktoré majú toľko pozitívnych účinkov na telo ako extra panenský olivový olej. Prečistí fyzické a mentálne zdravie, pomáha pri liečení množstva chorôb a zároveň nakopne aj imunitný systém. Keďže sa nachádza v takmer každej kuchyni a viete ho do jedálnička zakomponovať rôznymi spôsobmi, prezradíme vám, na čo je dobrý extra panenský olivový olej.
Druhy olivového oleja
Pôvodom z Grécka, olivový olej – často nazývaný aj tekutý zázrak – je extrahovaný z olív do rôznych podôb.
Viete, že…
olivový olej pomáha pri udržaní krásnej pleti, zdravého srdca, mozgu, nervovej sústavy, štíhlej postavy, má antibakteriálne účinky, podporuje trávenie, no chráni aj pred vznikom rakoviny a pomáha liečiť reumatoidnú artritídu?
Extra panenský olivový olej najvyššej kvality
Najkvalitnejší a aj najdrahší extra panenský olivový olej je získaný mechanickým spracovaním zo 100 % lisovaných olív bez kôstok, patogénov, nečistôt a za studena. Olej je bohatý na antioxidanty a má najvyššie množstvo minerálov a vitamínov, ktoré sa nachádzajú v olivách.
Extra panenské olivové oleje sú špičkovým produktom krajín Stredomoria a neexistuje tam domácnosť, ktorá by ich nepoužívala v studenej či teplej kuchyni a tiež na priamy konzum ako liek. U nás kvôli vyššej cene používame extra panenský olivový olej zväčša len v studenej kuchyni.
Extra panenský olivový olej má zlatožltú až zlatozelenú farbu a dodáva jedlu výraznú chuť. Kyslosť nepresahuje 0,8 %. Vyberte si z olivových olejov s nižšou kyslosťou.
Viete, že…
Throuba olivy pochádzajú z horskej oblasti na severe Thassosu v Grécku kde je veľmi obtiažne vybudovať zavlažovanie, a preto tieto olivy rastú bez ľudských zásahov. "Zavlažujú" sa len dažďom a nepoužívajú žiadne hnojivá.
Panenský olivový olej s vyššou kyslosťou
Panenský olivový olej je lisovaný pri teplote do 50°C a je nižšej strednej kvality. Je vhodný na použitie za studena aj tepla. Kyslosť býva v rozmedzí od 0,8 do 2 %.
Čistý olivový olej ako mix
Aj keď sa označuje ako „čistý“, skladá sa z rafinovaného (je chemicky spracovaný z odpadu po extra panenskom olivovom oleji) a panenského oleja. Má slabú chuť, kvalitu a kyslosť vyššiu ako 3%.
Najčastejšie sa vyskytuje v našich obchodných reťazcoch, kde acidita nie je skoro vôbec uvedená. Ak sa rozhodujete, aký olivový olej na varenie, siahnite po „čistom“.
Alt: Olivový olej s čerstvými olivami v olivovom sade
Olej z olivových výliskov bez charakteristickej chuti
Olej, ktorý sa označuje aj ako Sansa alebo Pomace, sa vyrába chemicky zo zvyškov po prvotnom lisovaní celých olív aj s kôstkami a je najmenej kvalitným olejom. Nemá výraznú vôňu a ani chuť. Je vhodný na tepelné spracovanie a jeho cena je nízka. Kyslosť zvyčajne žiaden výrobca neuvádza.
Náš tip
V našej ponuke sa nachádza certifikovaný organický extra panenský olivový olej zo starodávnej odrody Throuba, ktorý telu dodáva množstvo prospešných mastných kyselín. Kyslosť nepresahuje 0,1 %.
Zloženie tekutého zázraku
Olivový olej tvorí množstvo nasýtených mastných kyselín - kyselinu palmitovú, stearovú, Omega-6, 3 a Omega-7 mastné kyseliny.
Jeho súčasťou je aj železo, vápnik, draslík, sodík, E a K vitamíny a rôzne fenolické látky, vďaka ktorým sa pri pravidelnej konzumácii olivového oleja získava prevencia kardiovaskulárnych ochorení.
Doporučená denná dávka olivového oleja
Extra panenský olivový olej má využitie v rôznych receptoch - v studenej, ale aj teplej kuchyni. Dbajte však na rozumnú dávku, ktorú konzumujete. Tá by nemala presiahnuť 1 až 2 PL kvalitného olivového oleja denne.
Farba oleja nie je prejav kvality
Kvalita oleja záleží od zloženia, chuti, odrody olív či mieste pestovania. Žltozelená alebo zelená farba s kvalitou nesúvisí.
Alt: Olivový olej v sklenenej fľaši s čerstvými olivami v miske
Olivový olej ako liek
Nachádza sa pravdepodobne vo väčšine domácností, no jeho vplyv v súvislosti so srdcovými chorobami, rakovinou či cholesterolom nie je každému známy. Kedy vám olivový olej pomôže najviac?
Znižuje riziko mozgových a srdcových príhod
Olivový olej a cievy? Mozgová mŕtvica je po infarktoch druhou najbežnejšou príčinou smrti vo väčšine rozvinutých krajín. Tí, čo však používajú extra panenský olej, znižujú toto riziko až o 40 %. Kombináciou zdravých tukov a správnej výživy dosiahnete zlepšenie kardiovaskulárneho systému a zníženie krvného tlaku.
Posilňuje zdravie kostí
Menšia pravdepodobnosť zlomením (najmä u starších ľudí) je výhoda, ktorú získate, ak sa olivový olej stane vo vašej kuchyni bežnou surovinou. Extra panenský olivový olej zabraňuje starnutiu kostí, úbytku kostnej hmoty a odbúrava vápnik.
Chráni pred špecifickými typmi rakovín
Aj keď priama súvislosť medzi olivovým olejom a vznikom rakoviny nie je potvrdená, v stredomorských oblastiach sa prišlo k zaujímavým výsledkom. Ľudia, pravidelným konzumovaním olivového oleja, znížili riziko rakoviny prsníka a tráviaceho systému.
Vyniká antibakteriálnymi vlastnosťami
Už 40 gramov olivového oleja denne ničí škodlivé baktérie vo vašom tele. Olej obsahuje živiny, ktoré si poradia s Helicobacter Pylori, ktorá sa nachádza v žalúdku.
Alt: Extra panenský olivový olej ako dôležitá prísada do zeleninových šalátov
Cholesterol v rovnováhe
Olivový olej dokáže udržiavať rovnováhu medzi „dobrým“ (HDL) a „zlým“ (LDL) cholesterolom. Má priaznivý vplyv na oxidáciu LDL cholesterolu v tele vďaka látke hydroxytyrozol.
Olivový olej ako preháňadlo
Olivový olej „premastí“ črevá a napomáha im k prirodzenej činnosti. Jeho konzistencia spôsobí, že sa jedlo cez tráviaci trakt pohybuje ľahko. Olej je bohatý na vitamíny E, K, Omega-3 a 6 mastné kyseliny, ale aj antioxidanty, čím sa získava prevencia proti zápche.
Pomáha pri chudnutí
Rastlinný tuk v podobe olivového oleja slúži aj ako náhrada klasických olejov a nezdravých tukov. V podobe maximálne 1 ČL denne sa stáva pomocníkom aj pri chudnutí. S dostatočným pitným režimom a s pravidelnou stravou jednoducho naštartuje trávenie a detoxikáciu organizmu.
Alt: Žena pri výbere olivového oleja v obchode pozerá jeho zloženie a kyslosť
Pri kúpe myslite na kvalitu
Obchodné reťazce ponúkajú kvantá olivových olejov, v ktorých je zložité sa zorientovať a o ich kvalite je možné polemizovať.
Mnoho dodávateľov neuvádza na svojich olejoch aciditu, čím spotrebiteľa zavádza a v cene extra panenského olivového oleja predáva obyčajný olivový olej, ktorý bol vyrobený z odpadu po extra panenskom olivovom oleji.
- Vždy si vyberajte extra panenský olivový olej, ktorý prešiel nezávadnými mechanickými postupmi pri dodržaní prísnych parametrov.
- Zamerajte sa na pôvod oleja, neverte značkám, ktoré svoj pôvod deklarujú ako „Vyrobené mimo EÚ“.
- Overte si podmienky skladovania.
- Preverte, či môžete dodávateľovi olivového oleja dôverovať.
Thassos – jeden z najlepších olivových olejov na svete
V LuxOlive podmieňujeme svoj výber vysokou kvalitou výrobkov. Všetky extra panenské olivové oleje pochádzajú z gréckeho ostrova Thassos z horskej oblasti, kde sú pestované bez použitia hnojív. Vyznačujú sa výraznou chuťou a vôňou. Stavte pri vašom výbere oleja na rokmi osvedčenú kvalitu.