Med patrí medzi najstaršie prírodné sladidlá, ktorého hlavnou výhodou je jeho prakticky neobmedzená trvanlivosť. No je to naozaj tak? Zvláštna tuhosť, zápach či nesprávne skladovanie sú faktormi, ktoré indikujú nepríjemné problémy. Viete, ako spoznáte skysnutý a pokazený med?

 Viete, ako spoznať pokazený med?

Včelí med v znamení dlhovekosti a zdravia

Hustá zlatistá tekutina vyprodukovaná pracovitými včelami sa vďaka svojim účinkom radí medzi superpotraviny. Pôsobí protizápalovo, antibakteriálne, posilňuje imunitný systém, pomáha pri prechladnutiach, chrípke, aftoch či zápaloch ústnej dutiny.

Niektorým ľuďom pomáha zmierniť migrénu, čistí pleť alebo sa stáva súčasťou okrasných kúr na vlasy.

Medzi hlavné faktory, ktoré zabezpečujú dlhú trvanlivosť medu, patrí:

  • nízky obsah vody - 18 %,
  • vysoký obsah sacharidov, ktoré potláčajú vznik baktérií,
  • pomerne kyslý charakter - pH medu je v rozmedzí 3,4 - 6,1 (pričom priemerné pH je 3,9),
  • enzýmy zabraňujúce tvorbe škodcov (napríklad peroxid vodíka).

Vitamínová bomba

Pravý dobrý med sa skladá nielen z ovocného a hroznového cukru, no nachádza sa v ňom množstvo vitamínov a minerálnych látok. Oplýva vitamínmi B C, D, H, K, P, E či draslíkom, sodíkom, horčíkom, vápnikom, fosforom, jódom, zinkom, železom či meďou.

Nechýbajú mu ani enzýmy, aminokyseliny, proteíny, organické kyseliny či peľové zrnká.

Vďaka svojmu zloženiu sa preto stal dennodennou liečivou zložkou našej potravy.

Ako vyzerá pokazený med?

Aj keď sa to nestáva často, aj med sa môže znehodnotiť. Pokazený med môže spôsobiť problémy s trávením či zvracanie. Medzi najznámejšie príčiny, ktoré sa podieľajú na skysnutí medu, patrí jeho znehodnotenie časom, nesprávne skladovanie, kontaminácia či pančovanie medu.

Skysnutý med: problém spôsobený vzduchom

Nevhodné skladovanie alebo nesprávne uzatvorenie medu (s prístupom vzduchu) spôsobuje, že sa v mede zvyšuje obsah vody, dochádza ku kontaminácii a k zvýšeniu rizika kvasenia zlatej tekutiny.

Vonkajšie prostredie vplýva negatívne na každý dobrý med. Ten by mal byť vždy vzduchotesne uzavretý, aby sa nezačali vytrácať jeho antibakteriálne vlastnosti.

Ako spoznáte skysnutý med?

Keď sa na skysnutý med pozriete, prvým indikátorom bude nesprávne utesnené viečko. Ak si však pri otváraní nič nevšimnete, z medu môže následne vychádzať zvláštny - známy - “puch” kvasenia.

Vo všeobecnosti môže byť med stuhnutý a na jeho povrchu sa vytvorí lepkavá (mazľavá) tekutina. Vo výnimočných prípadoch sa môže táto tekutina dokonca vylievať z medovej fľaše.

Skysnutý med spoznáte vďaka lepivej tekutiny na vrchnej časti medu.

Teplé prostredie nevplýva len na topenie medu

Pokiaľ necháte med dlhodobo uskladnený v teplom prostredí (alebo na slnku), nielenže postupne stratí svoje vlastnosti a zníži sa jeho kvalita, no vymizne aj jeho typická farba, chuť a zvýši sa obsah hydroxymethylfurfuralu (HMF).

Viete, že...

HMF je kontroverzná látka. Niektoré štúdie tvrdia, že ide o toxickú látku, ktorá vo zvýšenom množstve poškodzuje až DNA, iné hovoria, že má pozitívne protizápalové a antioxidačné účinky.

Časom scukornatený med

Aj keď budete dodržiavať všetky odporúčania pre správne skladovanie medu, môže sa stať, že aj dobrý med po čase scukornatie. Obsahuje viac cukrov, ako je možný rozpustiť, pri ktorých dochádza k určitým chemickým zmenám.

Viete, že…

Kryštalizácia gréckych medov z Thassosu je veľmi pomalá - dochádza k nej až po 18-tich mesiacoch vo veľkých kryštáloch.

Avšak, skryštalizovaný - scukornatený med - môžete stále konzumovať. Keď však spozorujete, že sa z medu vytráca jeho typická farba, poponáhľajte sa s jeho využitím, aby nedošlo k jeho skysnutiu.

Scukornatený med môžete konzumovať.

Ako spoznáte scukornatený med?

Ak vám farba neprezradí žiadnu zmenu, vôňa vám povie viac. Scukornatený med sa slabšiu chuť a veľmi ťažko sa rozotiera.

TIP: Scukornatený med môžete vrátiť do pôvodnej podoby jemným zahriatím. Avšak, dbajte na to, aby ste ho nepriviedli do varu - zhoršíte jeho farbu aj chuť.

Pančovanie medu

Pančovaný med je nekvalitným výstupom mnohých výrobcov medu. Výroba medu je dlhá, náročná a drahá.

Aby sa celý proces urýchlil - nielen nákladovo, ale aj časovo - množstvo výrobcov využíva techniky adulterácie. Zvyšujú objem medu a znižujú náklady na jeho výrobu:

  • kŕmia včely nekvalitnými cukrami alebo pridávajú cukor do výsledného produktu,
  • stáčajú med predtým, ako dozrie - obsahuje množstvo vody (25 %), ktorá vedie k jeho znehodnoteniu,
  • pančovaný med nemá typickú farbu, chuť a ani vôňu.

Viete, že...

Pravý grécky med z Thassosu je produkovaný sekrétmi hmyzu Marchalina helleica a stáča sa v mesiacoch august až november. 

Ako vyzerá pravý dobrý med?

Pri kúpe medu v bežnom obchode si pozorne všímajte nielen farbu, ale aj zloženie medu. Podľa slovenských a európskych predpisov musí každý med na obale obsahovať svoje zloženie. Ak ho nevidíte, nekupujte ho.

Najlepším riešením je samotný med pred kúpou ochutnať. Je však viac než zrejmé, že túto možnosť nebudete mať vždy. A preto si po kúpe medu všímajte:

  1. Dobrý med po čase scukornatie - skryštalizuje - a bude hustejší. Falošný med zostane v tekutej podobe.
  2. Ak dáte lyžičku medu do trochu vody, pravý med stvrdne. Falošný sa v nej rozpustí.
  3. Dobrý med sa nelepí. Namočte doň svoj prst a po chvíli ho skúste otrieť o druhý prst. Falošný, nekvalitný med sa bude lepiť, pretože obsahuje umelé sladidlá. Pravý med sa vpije do pokožky.

Pri kúpe vždy kontrolujte zloženie medu.

Med skladujte v suchu a bez prístupu vzduchu

 

Po výbere a zakúpení medu dbajte o čo najdlhšie zachovanie jeho kvality.

  1. Med udržujte vo vzduchotesnej nádobe (vyčistenej sklenenej alebo nerezovej fľaši).
  2. Skladujte ho v suchu a v chlade (najlepšia teplota na skladovanie medu je pod 10°C, v chladničke, no nič nepokazíte, ak ho umiestnite do priestoru, kde je maximálne 20°C).
  3. Nekontaminujte ho (do medu vchádzajte výhradne s čistým riadom).

Kvalita gréckeho medu s desiatkami účinkov

Pravý zlatý elixír - med z horských včelínov z gréckeho Thassosu má nezameniteľnú chuť borovice, smrekov, tymiánu či pomarančov. Európskymi krajinami je neoceniteľným produktom vďaka svojim čistiacim a imunostimulačným vlastnostiam či pomoci pri dermatologických, degeneratívnych a autoimunitných ochoreniach.

Nestraťte sa v desiatkach jeho účinkov a rovno ho vyskúšajte. Stavte na úplne prírodný produkt vyrobený najčistejším spôsobom.